Važne informacije oko vođenja popisa gostiju!

Ministarstvo turizma objavilo je na službenim stranicama važnu obavijest to jest podsjetnik oko obveze vođenja popisa gostiju. Naime otkako je eVisitor u upotrebi obveze vođenja popisa gostiju su i utoliko olakšane. Evo što je važno znati:

Čitajte dalje...

Tko prijavljuje sve goste u eVisitor, ne mora voditi poseban popis gostiju!

Uspostavom sustava eVisitor, od 1. siječnja 2016. (Pravilnik o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici, NN 126/15), popisom gostiju smatra se i popis turista iz eVisitora. Ukoliko ste u eVisitor upisali sve osobe kojima ste pružili ugostiteljske usluge smještaja u svom domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, bez obzira jesu li te osobe obveznici plaćanja boravišne pristojbe ili nisu (npr. djeca do 12 godina starosti, osobe s invaliditetom od minimalno 70% s jednim pratiteljem, sezonski radnici, osobe na pomoćnim krevetima, dnevni odmor i dr.);

Ukoliko ste u sVisitor upisali sve osobe, također niste dužni voditi ni popis gostiju u obliku uvezane knjige ili u elektroničkom obliku (Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju i popisa gostiju, NN 140/15);

Ako nisu svi gosti unešeni u eVisitor, mora se za te goste voditi zaseban popis gostiju!

Međutim, ukoliko u sustav eVisitor niste upisali sve osobe kojima ste pružili ugostiteljske usluge smještaja, tada ste dužni te osobe upisati u popis gostiju (Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju i popisa gostiju, NN 140/15, članak 4. i 5.); To može dakle biti vođeno u elektroničkom obliku (kasnije se na eventualni zahtjev inspekcije ispiše na papir) ili upisivano u uvezenu knjigu.

 

Popis gostiju može voditi i putnička agencija!

Ujedno, dobro je podsjetiti da popis gostiju za iznajmljivače može voditi i turistička agencija (Članak 32. stavak 1. točka 5., odnosno članak 39.  Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, NN 85/15 i NN 121/16);

 

Za nadzor nadležna turistička inspekcija

Inspekcijski nadzor provodi Turistička inspekcija Ministarstva turizma, ([email protected], Trg maršala Tita 8/I, 10000 Zagreb).

 

Pripremio: Kruno Pekas
Izvor: Ministarstvo Turizma

11 thoughts on “Važne informacije oko vođenja popisa gostiju!

  1. Postovani zanima me sad sam dobila rješenje za apartman mtu paušalac sam koliko cu platiti paušal i boravišnu pristojbu ako do kraja godine ima još 2 i pol mjeseca a to se plaća na godišnjoj bazi.LP

  2. Pozdrav ! pitanje , nedavno sam otvorio iznajmljivanje soba u domaćinstvu , interesira me, jer još nisam imao niti jednog gosta a dužan sam 3000 kuna što poreznoj što TZ , kako je to moguće je li to onaj poticaj da ljudi otvaraju da rade da stječu , po njihovom ako hoćeš raditi prvo plati državi , ali odakle, nisam još jedne kune zaradio a dužan sam skoro 3000 kuna , je li to onaj poticaj da se čovjeku ubije volja za bilo kakvim samostalnim djelovanjem?!
    i još nešto pošto su mi uvalili paušal 1350 kuna dali ja moram posebno gostu naplaćivati 7 kuna BP,
    i što ako ja ne budem imao toliko gostiju,otvoren sam već 2 mjeseca imam sada 2 noćenja, da mogu nakupiti tih 1350 kuna,tu su još struja,voda,plin,tv, smeće varijabile ove varijabile one, treba sve to platiti a gosta nema!!

  3. Poštovani,
    kako se plača boravišna za gosta na pomoćnom ležaju, ako je apartman obuhvaćen plačanjem na osnovu četri ležaja, a ima i pomoćni pa je tako i broj gostiju u apartmanu veći? Prijava gostiju ide preko e-vizitora…

    Hvala unaprijed, Irena.

  4. Mi paušalci plaćamo razrezanu paušalnu taksu po ležajima. Znači da platiti moramo imali ili ne imali goste.Cijena se formira tako da je u njoj i taksa. Gosta ne zanima koliko ona iznosi on plaća dogovorenu cijenu i taksa se na računu ne smije prikazivati posebno.
    To vam sve piše na original cijeniku koji dobijete u turističkoj zajednici.
    Ako imate svog privatnog gosta koji ne plaća smještaj tada se valjda ide u turističku i moralo bi se platiti taksa tj valjda bi” gost” trebao sam platiti barem to ako već ne plaća smještaj. pozdrav

    1. To što gost ne plaća smještaj ili kako vi navodite ima privatnog gosta koji ne plaća smještaj nije u nikakvoj vezi sa plaćanjem boravišne pristojbe koju plaćate paušalno. Dakle ako vam u registrirani apartman dođe gost koji vam ne plaća smještaj nema za njega potrebe plaćati boravišnu pristojbu dodatno s obzirom da ste je već kao paušalac ta taj objekt u kojem se on nalazi platili paušalno. Obveza prijave putem e visitora i dalje stoji…..

  5. Boarvišna pristojba ne uplaćuje se i nije prihod Ministastva turizma, već se uplaćuje turističkim zajednicama. Obveznik paušalnog iznosa boravišne pristojbe kod igrađana – iznajmljivača je građanin – iznajmljivač pa se ista ne naplaćuje od gosta i zato se ne iskazuje na računu.Prema tome paušalni iznos boravišne pristojbe plaća se iz džepa iznajmljivača. Budite oprezni kod rokova uplate boravišne pristojbe jer Carina jedva čeka da učinite takav propust. Naime više se bave takvim propustima nego iznajmljivanjem na crno.

    1. Boravišna se iskazuje na računu ako ju iznajmljivače nema uključenu u cijeni već ju posebno naplaćuje. Tada se mora navesti točno koliko iznosi. U cjeniku bi bilo potrebno navesti da je boravišna uključena u cijenu za bolje razumijevanje gostiju. Ta informacija o boravišnoj da je uljučena u cijenu, je zapravo ispravna informacija za gosta, on ju je u cijeni smještaja praktički platio.

      1. Dakle treba pročitati Zakon o boravišnoj pristojbi koji izričito u članku 3.st.1.toč 3. navodi da je obveznik plaćanja boravišne pristojbe osoba koja pruža usluge smještaja u domaćinstvu , dakle iznajmljivač…. vidi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti…..

        1. Dakle, iznajmljivač je prema zakonu dužan sa svojom uslugom naplatiti bp (boravišnu pristojbu) i istu proslijediti TZ (turističkoj zajednici). Zašto? BP je prihod gosta koju je on po zakonu dužan platiti. Kako ne bi iznajmljivaču plaćao smještaj i zasebno TZ plaćao bp, iznajmljivač naplaćuje sve, i svoju uslugu i bp, a bp je dužan uplatiti TZ i to paušalno. Zašto je iznajmljivač dužan platiti paušalno? Zato jer bi se teško kontrolirao toliki broj privatnih iznajmljivača odn. iznajmljivaču je olakšano poslovanje u domaćinstvu, ne mora imati hrpu evidencija i knjigovodstvo jer može platiti neki minimalni iznos paušalno.

          Iznajmljivač u domaćinstvu u računu mora navesti da je gostu bp naplaćena s uslugom, a ne smije navesti visinu (jer je to nemoguće jer ju iznajmljivač plaća u paušalu).

          Stoga bp iznajmljivač ne plaća iz svog džepa. On je na dobitku, ako ima popunjenost veću od 40 dana, a na gubitku ako je popunjenost manja 40 dana, a uvijek je dužan sve troškove ukalkulirat u cijenu usluge (bp, članarinu, porez i sva ostala ulaganja). 40 dana može popunit svaki iznajmljivač s pristojnim smještajem.

  6. Poštovani, molim za odgovor
    Ako mi iznajmljivači plaćamo paušalni iznos boravišne pristojbe Ministarstvu turizma, postavlja se pitanje, kako i na koji način i na osnovu kojeg dokumenta od gosta naplatiti boravišnu pristojbu. Ja osobno ne želim da taj dio naplate uđe u moju ” zaradu “, jer praktički smo samo servis Ministarstvu za naplatu boravišne pristojbe i taj novac transferiramo Minstarstvu. Ukoliko gost želi nekakvu pismenu potvrdu ili izdvojeni račun za to…. što u tom slučaju ? Ako pak ne naplatimo boravišnu pristojbu, onda je plaćamo iz našeg vlastitog džepa .. zar ne ?

    Hvala i lijep pozdrav Maršan

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Releated

Posebna promotivna ponuda za naše Iznajmljivače

Predstavljanje tvrtke Intertekstil Stanić Intertekstil Stanić d.o.o. je poznati hrvatski uvoznik i proizvođač kućnog tekstila. S ponosom ističemo vodeću poziciju u području kućnog tekstila u Hrvatskoj, jer je ona rezultat preko 25-godina promišljenog i profesionalnog rada i jasne vizije. Posebno mjesto zauzima naš HORECA KANAL prodaje, koji je u vrijeme turističke ekspanzije naše zemlje dosegao […]

Digitalizacija osnivanja tvrtki u Hrvatskoj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta konačno je stavilo u pogon online osnivanje poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) i obrta. Zove se Start i operativno ga je uspostavila FINA. Prema informacijama iz ministarstva, informacijski sustav Start pruža uslugu po modelu sve na jednom mjestu. Pojednostavljena usluga pruža pozadinsko objedinjavanje dosadašnjih koraka u samo jednom, uz dostupnost u […]